Broccoli heeft zich op korte tijd een flinke plaats veroverd in onze moestuinen. De teelt van broccoli is zeer nauw verwant met die van de bloemkool welke je niet mag onderschatten. Broccoli heeft een vlezig vergroeide bloemknop bestaande uit verschillende bloemhoofdjes, die meestal groen van kleur zijn. Deze groene groente bevatten tevens veel vitamine C en calcium.
Rassen
Wil je broccoli telen moet je weten dat er een duidelijk verschil is tussen de teelt van zomer- en winterbroccoli. De teelt van de de gewone- of zomerbroccoli verloopt binnen hetzelfde jaar. Zomer- en herfstteelt zijn de meest voor de hand liggende teeltwijzen. In tegenstelling tot de teelt van de gewone broccoli start de teelt van de winterbroccoli in mei of juni, en eindigt pas in maart en april het volgende jaar.
Gewone broccoli
Groene Calabrese: is het oude, zaadvaste ras, dat het in de liefhebbers teelt nog altijd goed doet. Hij vormt veel zijknoppen die onverwachts snel bloeien. Geschikt voor vroeg-, zomer- en herfst teelt.
Marathon F1 Hybride: is een zeer oogst zeker ras voor zomer en herfstteelt. De schermen zijn groot, hoogrond en vast met een hele fijne korrel. Dit ras is ook geschikt voor weeuwenteelt.
Waltham: is een compacte, lekker smakende broccoli soort met een donkere blauwgroene grote en solide hoofdstronk. Zodra u de hoofdstronk heeft geoogst, ontstaan er kleine, zijstronkjes aan de plant. Deze kunnen later worden geoogst. Deze soort is ontwikkeld om de koudste winters te weerstaan. Gebruik deze variant niet voor zaaien in het voorjaar, maar voor de late zomer en herfst.
Winterbroccoli
Purple Sprouting: is een paarse broccoli voor winter- en vroege voorjaarsteelt, vrij uniform van gewas met een fijne consumptie kwaliteit. Het gewas komt na een vorstperiode pas goed tot ontwikkeling. Dit ras is bekend voor hun wintervastheid.
Zaaien
Je zaait broccoli tussen begin februari en begin juli om daarna te kunnen tussen juni en oktober. Het voor zaaien van broccoli is zeker aangewezen, jonge plantjes zijn een lekkernij voor vogels en knaagdieren.
Zaai tot 3 zaadjes in een potje van 9 cm op een diepte van 0,5 cm. Bedek de zaadjes met een laagje zand of potgrond en zet op een koele maar schaduwrijke plaats. Broccoli houd niet van een droge grond, het is daarom aan te raden om deze voldoende vochtig te houden.
Bij een temperatuur van 15°C zullen de zaadjes na ongeveer 10 dagen ontkiemen. Eens de kiemplantjes een hoogte bereikt hebben van 3 cm kan je de kiemplantjes uitdunnen en houd je het beste plantje over.
Standplaats
Van zodra de broccoli plantjes een hoogte hebben van 10 cm kan je ze uitplanten in de volle grond. Broccoli groeit het beste op een schaduwrijke, goed doorlatende grond. Twee weken voor het uitplanten maak je de grond voldoende los en geef je nog een basis bemesting zoals aangegeven op de verpakking.
Een volgroeide broccoli plant bereikt al snel een hoogte van 50 cm en een breedte van 40 cm. Zorg dus voor voldoende ruimte tussen de planten zodat ze plaats hebben om te kunnen groeien en een mooie kool kunnen ontwikkelen.
Ziekten en ongedierte
Ook de rupsen van het koolwitje kunnen veel schade aanrichten aan de bladeren door hun vraatzucht. Om te vermijden dat het koolwitje haar eieren op de kool legt, kan je insectengaas over de kolen spannen.
Bij kolen is vruchtwisseling heel belangrijk: plant het liefst slechts om de 4 jaar kolen op dezelfde plaats om knolvoet te voorkomen.
Oogsten
De hoofdknop is het eerst oogst klaar. Je snijd deze af met een stuk steel er aan vast. Twee tot vier weken na het oogsten ontstaan er nog enkele kleinere zijknoppen aan de plant en kan je nog een twee maal oogsten. Als je de broccoli te laat oogst zullen de bloemhoofdjes openen en verschijnen en gele bloempjes.
Het is een groente die na een paar dagen snel uitdroogt, vergeelt, en slap en taai wordt. Broccoli eet je vers, ingewikkeld in plastic folie bewaar je de bloemknop niet langer dan 3 tot 4 dagen in de koelkast. Broccoli kan je zowel rauw als zo kort mogelijk gekookt of gestoomd gegeten worden. De smaak is bloemkoolachtiger, maar iets pittiger