Rode biet of kroot is een tweejarig gewas dat in het eerste jaar een donkerrood gekleurde, vlezige penwortel aanmaakt. De vorm ervan kan rond, platrond of langwerpig zijn. Vroeger waren bietjes vooral een groente voor arme mensen, maar tegenwoordig ziet men het zelfs als superfood: vooral het sap wordt veel gebruikt in sapjes of smoothies. Gebruik het jonge blad in een heerlijke salade.
Teeltwijze & rassen
De meeste bietjes krijgen mooie ronde en dieprode knollen maar je hebt ook andere soorten. Platte of langwerpige, witte, gele of zelfs rood-wit gestreept. Het blad is groen met een rode nerf.
Vroege teelt
De vroege teelt loopt van half maart tot eind april en is bedoeld om vanaf half juni tot in de volle zomer verse bietjes te kunnen oogsten. Kies voor deze teelt rassen die niet doorschietgevoelig zijn en snel een knol vormen. Het meest gebruikte ras voor de vroege teelt is de Egyptische platronde of de 4 kleuren bieten.
Normale teelt (herfstteelt)
De beste periode om bieten te zaaien is omstreeks begin juni. Je kan de eerste bietjes oogsten in augustus en september, wat overblijft kan je in de grond laten tot half november. De belangrijkste rassen voor de normale teelt zijn Kogel of Detroit. Er bestaan veel selecties van deze bieten, die meestal in hun naam wel iets hebben overgehouden van Kogel of Detroit en voorzien zijn van kleurrijke bijvoegsels zoals de rode biet Bull’s Blood of gele biet Burpee Golden.
Buiten deze twee hoofd types worden er absoluut nog verschillende andere rassen aangeboden om te proberen. Onze favorieten zijn o.a. de Chioggia (een Italiaanse zoete ronde biet met rood/witte ringen) en de Cylindra (smalle, cilindervormige rode biet).
Zaaien
Het zaad van bieten ontkiemt van zodra de grondtemperatuur boven de 10°C is. Dat houdt in dat je kan zaaien tussen half maart en eind juni, in volle zon en in een goed waterdoorlatende grond. Zaai de bieten rechtstreeks op hun plaats in de moestuin. Voor de vroege teelt van bieten kan je ook voorzaaien in perspotjes. Jonge rode bietjes laten zich namelijk redelijk goed uitplanten. Kleine bietjes die in de lente zijn gezaaid zijn het zoetst, dus zaai er veel, zodat je ze kunt oogsten wanneer ze zo groot zijn als golfballen.
Het kan even duren voor je de bieten kan oogsten, maar je wordt nadien ook beloont voor je geduld. Je kan ze in het najaar lang in je moestuin laten staan.
Bodem & bemesting
Voorzie steeds een luchtige en goed gedraineerde bodem in de zon of halfschaduw, best voorzien van een goeie bemesting die reeds lange tijd van tevoren werd aangebracht. Rode biet hoort thuis op het perceel van de wortelgewassen.
Zoals we eerder aangaven is het best geen te verse of te grote hoeveelheden (N2) stikstof aan te wenden bij wortelgewassen in het algemeen. Wat eerder wel aan de orde is, is de kaliumbehoefte. Deze zorgt voor stevige en mooie groente die lekkerder zullen smaken.
Oogsten & bewaren
Bietjes oogsten kan je gewoonlijk zonder moeite door ze uit de grond trekken en het loof eraf te draaien, zo ‘bloedt’ de rode biet niet of weinig en blijft ze mooi stevig tot je de bieten in de keuken gaat gebruiken. Na verwijdering van het loof zijn ze nog tot 5 dagen houdbaar in de koelkast.
Wil je bieten langer bewaren kan je ze inkuilen of bewaren in een kistje met zand. In geen geval mag de vorst bij de bieten komen. Enkele graden boven nul is de ideale bewaartemperatuur.
Ziekten en ongedierte
Rode biet wordt over het algemeen slechts zeer weinig aangetast en is daarbij de meest geschikte groente in een vierkante moestuin.